RASAMEMAKSAMENGETAHUI

Thursday, May 16, 2013

Kenali Tulang Rusuk Kiri





Aku rasa semua tahu apa yang hendak aku ceritakan kat sini,tapi Rasa memaksa aku ingin lebih dalami tulang rusuk kiri lelaki ni membuat aku ingin berkongsi pada yang tidak tahu,atau sekadar tahu atau sekadar menyebutnya dimulut sahaja.


"Mengapa wanita itu tercipta dari tulang rusuk lelaki, bukan dari tulang kepala kerana wanita bukan untuk memimpin lelaki, dan mengapa bukan dari tulang kaki kerana wanita juga bukan untuk menjadi hamba abdi lelaki.Dalam sebuah hadis yang dipetik dari Bukhari dan Muslim, Nabi Muhammad SAW besabda:, Aku berwasiat kepada kamu supaya menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas. Sekiranya kamu cuba meluruskannya, kamu akan mematahkannya dan sekiranya kamu membiarkannya akan terus bengkok selama-lamanya. Jesteru, berpesan-pesanlah tentang wanita (dengan kebaikan).

Berbalik pada cerita ni,yang membuat aku nak kongsi kerana aku terbaca buku dekat masjid dilobi pusat membaca kat masjid selepas  baca yassin(emak suruh pegi masjid) la katakan khamis malam jumaat,ni dia la artikel yang menarik minat aku.Semua tahukan kisah Nabi Adam seorang manusia pertama ciptaan Allah yang tinggal di dalam syurga yang mengalir sungainya di bawahnya tapi masih merasa sunyi lalu, Allah telah mencipta ‘penghilang kesepian dan kesunyian’ iaitu Hawa yang di cipta dari tulang rusuk yang dekat dengan lengan untuk dilindungi dan dekat dengan hati untuk dicintai,So tinggalah Nabi Adam dan Hawa dalam keadaan bersuka ria dan bebas berbuat apa saje kecuali jangan makan buah larangan.





Ok,short story mengait pada buah larangan ni satu contoh aku beri lelaki ni kan steady,cool macho tak mudah terpengaruh dengan iklan2,banner,iklan yang indah kabar dari rupa macam promosi2 jualn murah      
perabot,perhiasan kononnye yang akan memberi kesan untuk terpikat pada benda alah ni semua.So yang akan terpadaya memberi kesan dan termakan,terpedaya  pada iklan2 segalanya ni ialah perempuan,tak percaya tanyala company2 ejen segala bagai macam jual barang2 ringkas datang ke rumah macam bai-bai jual karpet tu sasaran utama dia wanitakan sama juga dipasar raya,gedung semua,lelaki selamba jalan depan yang sangkut perempuan kat belakang,tu la sasaran diorang.Yang membuatkan laki terhasut atau terpedaya ni,contoh yang dah berumah tangga,isteri cakap ni sale potongan harga mendadak lah,itu lah,tapi betul itu la yang membuatkan lelaki terdorong sama.Maklumla sayang,dialah hati sanubarikan.

Tapi banyak ada bagusnya seorang isteri ni apa pun diorang buat diorang makan,diorang akan tetap ingat si suami ni..yelah,makan jamuan ke kat mana oleh isteri ni diorang tetap bungkus untuk sisuami ni,lelaki?ada?ngopi sana sini makan sana sini xdanya nak bungkus untuk isterinya.So,dengan mengait,terkait,terpikul cerita ni Maka marahlah Nabi Adam bila Hawa dah makan buah larangan, tapi, alamak!..… orang lelaki kena pujuk rayu ngan perempuan cantik…habis tergoda!Akhirnya Nabi Adam pun makanlah buah tu sama tapi ditahan oleh malaikat, tu yang jadi buah halkum tu…, kalau tak kitapun akan ada darah haid, sebab lepas Hawa makan buah larangan, darah mencurah keluar dari kemaluannya yang menyebabkan mereka telah jadi kotor dan tak layak lagi duduk dalam syurga lalu di buang ke dunia.


So,ini lah hasil cerita aku yang ingin aku kongsikan daripada buku di masjid,yang dipaksa emak suruh ke masjid khamis malam jumaat semalam.


Woman 

is created from a rib of a man,
not from his head to topple him,
neither from his feet to be walk upon.

it's from his side,to be treated equal

from beneath his arm,to be protected 
very close to his heart,to be love by him.

 moral of story:

*pergi masjid jgn sampai orang suruh
*ada baiknya apa yang disuruh oleh emak
*kongsi sesuatu yg baik dari sumber pengetahuan ke setiap pihak
*lelaki hati-hati bila tergoda K....ngeeee


Segmen: Tingkatkan follower ke-xxxxx by N.A.D.I.A

Salam to all blogger,reader....ha nah!!Tak tau nak update apa kat blog ni,sebelum datang idea nak update blog aku join SEGMEN ni.Menarik pula kau YE!!bekelip2 pulak..hahahaha,nengok pada likukehidupan925.blogspot.com ni memang susah la nak join contest2 ke apa ke anyway atas keberminatan aku ngan segmen2 bekelip ni menarik minat aku pula...Nak join?ala,tak yah nak nipu la diri tu kalau berminat nak penuh atau menambahkan follower2 korang sume..anyway thanks bebanyak la ye kat tuan nadia  ni bleh nak menarik minat kite ni..ngeh,ngeh..HAh meh tekan apa yang patut kau Ye!



Sebelum pape korang pegi kat blog tuan tanah tu,apa yang sepatut dan mematutkan keadaan contest ni korang tekan like,follow,follow google and tinggalkan comment korang sume kat sini dan di BLOG dia,sebab tu merangkumi kehendak cik nadia tu,jangan terkantoi.NANTI DIA NAK SEMAK.OK?bleh tak?

TErang tak apa yang aku jelaskan ni?tak terang korang pi terangkan brightnes pc korang tu,tak nyusahkan mata tu....hah ni tekan tuan punya SEGMEN ni CIK N.A.D.I.A.

12.09 a.m
328 follower


Wednesday, May 8, 2013

Acer Aspire P3 Convertible Ultrabook™



No doubt that the world of life we ​​need to complete a simple in every corner where we are.By the significance of an important source of the world's current technology, mobile phones, ipod, laptop and other areas,as we know the world of technology has now passed with fast, not impossible life we ​​need something more quickly and easily where you sometimes feel like walking over there and here.Every single routine, electronic devices like smart phones and tablets come first in life and what more to say the existence of various types of social networks currently make people involved to elektronik.What tools that we know each facility in the face of life in the world of technology sometimes limited.However, to overcome the limited facilities are very important to me in any event so as not to be an obstacle.

Let see this video, what special, and enjoy the situation he faced this situation its events
                                                                          TIESTO

Coming back to something I love, ACER has Introducing the Acer Aspire Ultrabook Convertible P3, tablets and jaw-dropping art that absolute.For me it is a kind of smart ultrabook can make my life easier in a convenience to everyday life.The Aspire Ultrabook Inspired by Intel P3 has an Intel Core i3 or i5 processor, putting it in the SAME processing as the Surface Pro territory and Higher-end Windows 8 tablets. It has a 1,366 x768-pixel 11.6-inch IPS display, 2 or 4GB of DDR3 RAM, Either 60 or 120GB of SSD storage, Intel HD 4000 graphics, a 720p front-facing camera, and rear-facing 5 megapixel camera. Onboard ports include 1 USB 3.0 and Micro-HDMI.



 This ultrabook is an ultraportable tablet only 11.6-inch HD display, weighs 3.06 pounds and is .75-inches thick. The device is expected to have the same ports as a standard Ultrabook including HDMI and UB 3.0! You-can carry with you anywhere and works from everywhere without Carrying bulky laptop bags, and cans battery lasts more than 6 hours!



For those who buy extra keypad to connect to a Standard and Poor touchscreen tablet is a hassle to carry so many things with me. But not to worry with the Acer Aspire Ultrabook Convertible P3, this ultraportable tablet with a detachable keyboard Come with a SLEEK design. All you need is a flip Start running your fingers on the keyboard with a touch centric, 11.6-inch HD display screen, all ready for u to work on!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...